3000 gravhøje beskadiget af landmændene

Kilde: DR
Der bliver pløjet for tæt på gravhøjene på de danske marker. Landmændene er ikke gode nok til at passe på fortidsminderne, og med deres maskiner har de beskadiget hele 3000 af dem.Kulturarvsstyrelsen regner nu med at politianmelde flere af de landmænd, der har gjort skade på fortidsminderne.I år blev tilsynet med fortidsminderne lagt ud til museerne. Og den ordning har givet Kulturarvsstyrelsen nye informationer.

Ingen undskyldning

– Det vi får indberetninger om fra muserne. Det er for eksempel, at der er pløjet for tæt på, siger HenrikJarl Hansen, der er kontorchef i Kulturarvsstyrelsen til P4.

Ifølge Naturplejeloven skal landmændene holde to meters afstand til fortidsminder, når de arbejder på markerne. Men det gør mange af dem åbenbart ikke.

– Der er ikke nogen undskyldning, så vi skal bare se og have orden på det, siger formanden for Dansk Landbrug, Ib W. Jensen. Han mener, at de uforsigtige landmænd skal straffes. – I allerværste fald kan man jo risikere at komme i fængsel. Ellers er det jo bødestraf, siger han.

Politianmeldelser

Og ifølge Kulturarvsstyrelsen kan flere landmænd også godt regne med at få besøg af politiet. – Der vil formentlig blive nogle politianmeldelser. Jeg kan slet ikke forstille mig andet, siger Henrik Jarl Hansen.

Af Peder Størup. Ikke kun Gravhøjene bliver ødelagt. Her er der et eksempel på en helligkilde, der er forsøgt tørlagt, trods det at ejer og forpagter er bekendt med kildens eksistens og beskyttelse. Kildens historie er beskrevet, og udgør en vigtig del af den lokale og nationale kulturhistorie.