Genopretningskanon

Skrevet af Peder Størup

Naturbeskyttelse finder ideen med en genopretningenskanon fra forfatter Kjeld Hansens hånd meget spændende, og glæder sig over at den er blevet godt modtaget på Christiansborg. Det er dog meget vigtigt, at alle de mindre naturødelæggelser som har fundet sted de seneste 5 – 10 år ikke bliver glemt. Lokalt er der et stort behov for at få genoprettet disse arealer, som ofte ulovligt er blevet ødelagt. Opfordringen lyder derfor til, at der kommer et 11 punkt på listen: Genopretning af de seneste 5 års ødelæggelser af beskyttet natur.

Uddrag af artikel fra Altinget

Ikke nok at glæde sig over naturstumper
Naturdebattør og forfatter Kjeld Hansen har skrevet flere bøger om dansk natur. Og han er ligeledes kritisk over for at lave en naturkanon.

“Der er så lidt natur tilbage. Og med en naturkanon, så opfordrer de bare befolkningen til at sætte pris på de stumper, der er tilbage,” siger Kjeld Hansen.

I dagens anden artikel foreslår han i stedet at oprette en natur-genopretnings-kanon. Han har givet en forsmag på sit forslag ved at pege på de ti mest oplagte emner til en genetablering af søer og tidligere kystområder, som er blevet inddæmmet og tørlagt.

K: Et godt supplement
Politikere fra både højre og venstre side i Folketingssalen er meget positive over for en genopretningskanon ud fra Kjeld Hansens tanker.

“Den kommende miljømilliard skal jo primært bruges til naturgenopretning, og her vil sådanne genopretningskanoner være et godt redskab, så vi kan få diskuteret, hvilke typer natur eller hvilke områder vi skal bruge pengene på,” siger Per Ørum Jørgensen.

Han mener dog stadig, at man skal holde fast i den igangsatte naturkanon. Både SF’s og De Radikales miljøordførere er varme på en genopretningskanon.

Ida Auken (SF) mener nemlig, at man først skal få taget hånd om naturen, inden man kaster sig ud i en kanonisering. Derfor giver en genopretningskanon mere mening, mener hun.