Luk sommerfuglene ud i forårssolen

naturplakater

Når foråret kommer med de første lune dage i marts måned, vågner sommerfuglene af vinterdvalen for at starte en ny generation op. Her kan de dog også få brug for hjælp, da de søger mod lyset. I en åben carport er det ikke et problem, men på et loft er et lukket vindue en fælde, som de ikke kan klare. Så tjek vinduer på lofter og i kældre, og åbn dem om muligt lidt op, så sommerfuglene kan slippe ud i forårssolen.

En lidt slidt nældens takvinge er sluppet ud og klar til at starte en ny generation op.

Specielt nældens takvinge og dagpåfugleøje overvintre på vores lofter, i carporte og kældre. I haven er det i brændestablen og kvasbunken. I den fri natur er det i gamle hule træer, barksprækker, væltede træer med blottet rodkage og i rævegrave – kort sagt alle steder, hvor der er naturlig dynamik, og hvor de mener, de kan få lov at være i fred, til foråret kommer.

Sådan hjælper du sommerfuglen i vindueskarmen

Men hvordan skal man så håndtere en sommerfugl, når den pludselig dukker op i vindueskarmen, og mener, at vores hjem er dens nye hjem, og måske endda allerede har sat sig til rette på loftet, i carporten eller i kælderen?

Dagpåfugleøje fanget i vindueskarmen.

Får man besøg om efteråret, og er den stadigvæk aktiv og flyver lidt rundt, er det bedre at sætte den ud og håbe på, at den finder et nyt hjem. Har den sat sig til hvile et mørkt sted med sammenfolde vinger, er den flyttet  ”rigtigt”  ind, og det bedste, man kan gøre, er at lade den være i fred. Forstyrres den, så den vågner op, vil den bruge alt for meget energi, og det er tvivlsomt, om den klarer sig vinteren over. Den kan folde vingerene ud for at skræmme fjender væk og endda udsende en skræmmelyd. Det betyder dog ikke, at den er vågen og kan flyttes.

Men der kan jo være situationer, hvor vi er nødt til at bruge sommerfuglens overvintringssted, eller der sætte varme på, hvilket den ikke tåler. Her kan man meget forsigtigt forsøge at flytte sommerfuglen hen til et uforstyrret sted og gerne placere den, hvor det er mørkt og temperaturen ikke kommer over 10 grader. Den skal sættes lodret eller på loftet, hvis den vil gribe fat, og ellers må den bare sættes i et hjørne. Fjern spindelvæv, som den kan få vingerne viklet ind i. Brug et stykke papir, og før det forsigtig ind under benene på den, til den selv flytter dem. Man kan også tage forsigtigt fat i vingerne, når de er sammenfoldet. Det bør dog være undtagelsen, eksempelvis hvis sommerfuglen ligger på gulvet.

Når foråret kommer med de første lune dage i marts måned, vågner sommerfuglene af vinterdvalen for at starte en ny generation op. Her kan de dog også få brug for hjælp, da de søger mod lyset. I en åben carport er det ikke et problem, men på et loft er et lukket vindue en fælde, som de ikke kan klare. Så tjek vinduer på lofter og i kældre, og åbn dem op, så sommerfuglene kan slippe ud i forårssolen.

God fornøjelse med “dine” overvintrende sommerfugle.

Citronsommerfugl er også en af de tidlige sommerfugle, den overvintre dog primært ude i naturen.

Omtale i Midtjyllands Avis – 9 marts 2019.

På vores side med naturplakater kan du se flotte plakater med vilde danske arter.