Danmarks VILDESTE kommune

De danske kommuner melder sig klar til dysten om at blive Danmarks VILDESTE kommune, efter miljøminister Lea Wermelin i februar inviterede alle landets 98 kommuner til at gøre noget VILDT for biodiversiteten.

Flere VILDE kubikmeter i kommunen, engagement af VILDE borgere eller noget helt VILDT tredje. Rammerne er frie, og der er dermed mange veje til sejren i dysten om at blive Danmarks VILDESTE kommune. En ærefuld og eftertragtet titel, som intet mindre end 90 ud af 98 kommuner er klar til at kæmpe for, efter at Miljøministeren den 5. februar inviterede alle landets kommuner til at deltage i den VILDE dyst.

– Det er overvældende og helt fantastisk, at så mange kommuner tager kampen op for at gøre vores natur vildere og komme biodiversiteten til undsætning. Det gør en forskel, når mange gode kræfter trækker i samme retning. Derfor er det så vigtigt, at kommunerne får vild natur og biodiversitet på dagsordenen, fortæller miljøminister Lea Wermelin.

En del af noget større

Kommunekonkurrencen er en del af Miljøministeriets kampagne ’Sammen om et VILDERE Danmark’, der skal få kommunerne og danskerne til at lade græsslåmaskinen stå og i stedet dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.

– Selvom vi kårer en vinder, er det en konkurrence, hvor vi allesammen vinder. Gevinsten ved at give naturen mere plads er naturligvis større end titlen i sig selv, understreger miljøministeren.

Foruden den ærefulde titel som Danmarks VILDESTE kommune, får den vindende kommune også overdraget 1 million af Den Danske Naturfond dedikeret til et VILDT naturprojekt.

En kattelem til de sidste kommuner

Fristen for at tilmelde sig dysten om at blive Danmarks VILDESTE kommune er overskredet, men miljøministeren lader døren stå på klem for de sidste kommuner. Hvis der skulle være nogle kommuner, der ærgrer sig over, at de ikke fik tilmeldt sig dysten, hører ministeren gerne fra dem. 

Tilmeldinger sendes til vild@mim.dk hurtigst muligt. Mere information om kampagnen findes her.

Tal og fakta:

 • Den 5. februar 2021 inviterede miljøminister Lea Wermelin alle landets 98 kommuner til at dyste om at blive Danmarks VILDESTE kommune.
   
 • Ved informationsmødet den 15. marts løftede miljøministeren sløret for præmien til den vindende kommune. Foruden den ærefulde titel som Danmarks VILDESTE kommune får den vindende kommune også mulighed for at vinde 1 million kroner doneret af Den Danske Naturfond til et VILDT naturprojekt.
   
 • Ved tilmeldingsfristen den 24. marts 2021 har 90 kommuner meldt sig klar. Nogle med forbehold for kommunalbestyrelsens godkendelse. Se listen her.
   
 • Dysten løber fra foråret 2021 til efteråret 2022, hvor den VILDESTE kommune kåres af dommerpanelet bestående af miljøminister Lea Wermelin og biolog Morten DD. Hansen.
   
 • Kommunekonkurrencen er en del af kampagnen ’Sammen om et VILDERE Danmark’, der sigter mod at gøre den danske natur VILDERE til fordel for biodiversiteten. Målet er at motivere og inspirere kommuner og borgere til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur. Læs mere her.
   
 • Biodiversiteten er i tilbagegang overalt i verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før, og 1 million dyre- og plantearter er i fare for at uddø. På den baggrund glæder miljøminister Lea Wermelin sig over, at så mange kommuner har valgt at hjælpe den nødlidende natur.
Kilde: Miljøministeriet

Naturbeskyttelse mener: En måde Viborg, Silkeborg og Favrskov kommune kunne blive vild på var, ved at slippe Gudenåen ved Tange fri. se mere på www.vildgudenå.dk