Antallet af blomstermarker er femdoblet – forsker påpeger tvivlsom effekt
Flere har anlagt blomsterbrakmarker de seneste år. Faktisk er arealet femdoblet siden 2016. Forsker pointerer dog, at blomstermarkerne ikke nødvendigvis gør noget godt for insekterne.
Vilde blomster på landbrugssmarker gør dog ikke nødvendigvis noget godt for insekterne i det lange løb. Det mener Rasmus Ejrnæs, der er seniorforsker i biodiversitet hos Aarhus Universitet.
Han argumenterer for, ligesom andre har pointeret, at markerne kan ende som fælder for insekterne, hvis de kun midlertidigt ligger brak.
“Problemet ved de kortvarige tiltag er, at man risikerer at lave en økologisk fælde, hvor man siger: “Se, kom her, her er meget lækkert”, men selv hvis det så lykkes at lokke insekterne hen på marken, så året efter eller måske året efter igen siger man: “Ej, vi mente det ikke alligevel”, for så skal der være majs eller hvede”, siger han til DR P4 Nordjylland.
“Så får man i stedet typisk pløjet insekterne ned – man pløjer jo på et tidspunkt, hvor insekterne ligger i dvale i jorden, og så slår man dem jo ihjel”.
Læs artiklen: Antallet af blomstermarker er femdoblet – forsker påpeger tvivlsom effekt