166 ny svampearter fundet i Danmark

Kilde: Videnskab.dk

»Jeg er meget overrasket. Jeg havde måske forestillet mig, at der ville være to nye arter imellem, men rent faktisk 16 nye arter og en ny slægt, det havde jeg ikke troet, vi ville finde.«

Sådan siger Jan Pedersen, der arbejder med de store insektsamlinger på Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet.

Sammen med en spansk forsker står han bag et nyt insektsvampestudie, der er publiceret i European Journal of Taxonomy.

De har fundet 166 arter, der aldrig før er blevet observeret i Danmark. 16 af dem er helt nyopdagede på verdensplan.

»Svampene er specielle på den måde, at de sidder på forskellige arter af insekter – også på tusindben og mider for eksempel. Langt de fleste af de arter, der findes, er på insekter – ofte på biller,« siger samlingsmedarbejder Jan Pedersen til Videnskab.dk.

Hans kollega Thomas Pape, lektor og insektforsker ved Københavns Universitet, deler begejstringen:

»Det er umådeligt spændende. Det viser meget tydeligt, at der er så meget ude i vores natur, som vi ikke kender til. Det gælder også den danske natur, som overordnet set er relativt velkendt, men alligevel kan vi gå ud og finde 166 arter, som vi ikke kendte fra landet i forvejen,« siger Thomas Pape.

»Så jeg er begejstret, fordi det er en gruppe af små bitte svampe, der lever på overfladen af insekter. En højst besynderlig måde at leve på,« tilføjer han.

Læs resten af artiklen her: 166 svampearter for første gang opdaget i Danmark