Belastningen af naturen og miljøet er løbet løbsk

Naturbeskyttelse.dk mener at der er brug for at se på de totale omkostning for naturen og samfundet som industriproduktionen medfører, herunder landbruget. Det giver ikke mening, at tale om et erhvervs betydning for samfundet, uden at medregne de omkostninger det påføre omgivelserne og ikke mindst samfundet når der skal ryddes op. Dertil kommer, at det samfundsøkonomisk er ufornuftigt, at satse på erhverv som totalset påføre samfundet større udgifter end det skaber.

Kilde Politikken og DR

Danske virksomheder ødelægger naturen for 44 milliarder kroner

FN sætter for første gang beløb på miljøbelastningen i det globale erhvervsliv. Politiken har fået fat i en ikke offentliggjort rapport, der viser at de 23 største danske virksomheder hvert år ødelægger natur for 44 milliarder kroner.

FN har analyseret miljøbelastningen fra 3000 af verdens største virksomheder. Der er regnet på hundredevis af indikatorer som f.eks. ekstra sundhedsudgifter i forbindelse med forurening, prisen for rovdrift på naturressourcer, vandmangel og råstofforbrug.

Ødelægger mere end de tjener
En række virksomheder som Mærsk, Carlsberg og DSV, ødelægger endda miljø for flere penge, end de tjener. DSV havde i 2008 et overskud på 1,6 millioner kroner, men kostede gennem sin forurening samfundet 1,7 milliarder kroner.

Virksomheder i de øvrige skandinaviske lande er generelt bedre til at passe på miljøet end de danske. Til gengæld sviner de danske koncerner mindre end konkurrenter mod syd.

Højere miljøafgifter
Tallene får en af verdens førende miljøøkonomer, Pavan Sukhdev, til at advare om, at belastningen af miljøet er løbet løbsk.

Han efterlyser højere grønne miljøafgifter og anbefaler at FN fremover sætter samme fokus på miljøbelastning, som man har gjort det med den globale opvarmning. Det bakkes op af Carsten Rahbek der er professor i biologi på Københavns Universitet.

– Mennesker bliver syge og dør, og det koster penge. Dertil kommer, at dyr og planter lige nu forsvinder med en intensitet næsten 1000 gange størrre end normalt. Et niveau for massedød, man ikke har set, siden dinosaurerne uddøde, siger han til Politiken.