Det er vildt – 34 gåsegribbe i Danmark!

34 gåsegribbe er fløjet hele vejen fra Sydeuropa til Danmark, hvor de i disse dage  leder efter døde dyr i Nordjylland – det er vildt!

PederDSC_0283Gåsegrib1

Siden 1858 er der kun set seks gåsegribbe i Danmark. Gåsegribben har et vingefang på op til 280 cm. Den yngler i Spanien, Nordøstafrika og østover gennem Asien til Kashmir i Indien. Foto Hanne Christensen

Store døde dyr i naturen er der ikke mange af i Danmark, så lugten af gris får de store gribbe til at søge mod landbrugsbygningerne, hvorfra en uimodståelig duft af død stiger mod himlen.

Er der levende grise, må der også være døde, er gåsegribbenes rationale.

Der er blevet lagt et par stykker ud til dem. Spørgsmålet er dog, om det bør fortsætte, også hvis der gives tilladelse – for gåsegribbenes reelle problem er, at der mangler store vilde dyr, som får lov til at leve og dø i naturen. Men da vi er skyld i, at der mangler store døde dyr i naturen, så kan man også argumentere for, at vi skal hjælpe de sultne fugle.

Gribbenes besøg fortæller også noget om, hvad vi kan få af naturoplevelser,  hvis der gives plads til mere vild natur i Danmark – Danmark er Europas mest naturfattige land. Skal der være plads til gribbe og  flere store vilde dyr, så kræver det, at vi giver lidt af landet tilbage til naturen.

PederDSC_0311Gåsegrib4

Foto Hanne Christensen

PederDSC_0346Gåsegrib2

Foto Hanne Christensen

Naturbeskyttelse.dk har tidligere argumenteret for at “slippe hestene fri

Hest_vand

Tak til Hanne Christensen for de fine billeder af gribbene.