Hvordan skal man håndtere en sommerfugl, når den pludselig dukker op i vindueskarmen?

JydskeVestkysten søndag 9. oktober. Viden om sommerfugle
Hvordan skal man så håndtere en sommerfugl, når den pludselig dukker op i vindueskarmen og mener, at vores hjem er dens nye hjem – og måske endda allerede har sat sig godt til rette for at vente på foråret?

jydskevestkysten_sommerfuglen_flytter_ind
dagpaafugle_oje_72

Når sommerfuglen flytter ind!

Hvordan skal man håndtere en sommerfugl, når den pludselig dukker op i vindueskarmen og mener, at vores hjem er dens nye hjem – og måske endda allerede har sat sig godt til rette for at vente på foråret?

Er sommerfuglen stadig aktiv og flyver lidt rundt og det ikke er blevet alt for koldt, er det bedre at sætte den ud og håbe på, at den finder et nyt hjem. Har den sat sig til hvile et mørkt sted med sammenfoldede vinger, er den flyttet “rigtigt” ind, og det bedste, man kan gøre, er at lade den være i fred. Forstyrres den, så den vågner, vil den bruge alt for meget energi, og det er tvivlsomt, om den klarer sig vinteren over. Den kan folde vingerene ud for at skræmme fjender væk og endda udsende en skræmmelyd, men det betyder ikke, at den er vågen og kan flyttes, siger Peder Størup og fortsætter:

– Men der kan være situationer, da vi er nødt til at bruge sommerfuglens overvintringssted, eller der sættes varme på, hvilket den ikke tåler. Her kan man meget forsigtigt forsøge at flytte sommerfuglen hen til et uforstyrret sted og gerne placere den, hvor det er mørkt, og temperaturen ikke kommer over ti grader. Den skal sættes lodret eller på loftet, hvis den vil gribe fat, og ellers må den bare sættes i et hjørne. Fjern spindelvæv, som den kan få vingerne viklet ind i. Brug et stykke papir og før det forsigtig ind under benene på den, indtil den selv flytter dem. Man kan også tage forsigtigt fat i vingerne, når de er sammenfoldet. Der bør dog være undtagelsen – eksempelvis hvis sommerfuglen ligger på gulvet.

Når foråret kommer med de første lune dage i marts og april, vågner sommerfuglene for at sætte gang i en ny generation. Da kan de også få brug for hjælp, når de søger mod lyset. I en åben carport er det ikke et problem, men på et loft er et lukket vindue en fælde, som de ikke kan klare. Så tjek vinduer på lofter og i kældre, og åbn dem om muligt lidt, så sommerfuglene kan slippe ud i forårssolen.

God fornøjelse med dine overvintrende sommerfugle.