Anmeldelse af ny bog med de danske rensdyr- og bægerlaver og deres følgearter

Ulrik Søchting, 2017. LAV I KLIT OG HEDE. De danske rensdyr- og bægerlaver og deres følgearter. BFN Forlag. Skærmbillede 2017-02-22 kl. 13.56.21

Dette er guf for enhver lavinteresseret. Bogen starter med en lækkerbisken, nemlig en opskrift: Friturestegt rensdyrlav med crème fraiche à la NOMA. Men resten af bogen er også guf. Indledningen er ganske omfattende, men vi får her god og nødvendig viden om disse arters bygning, udvikling, vækst og spredning. Deres typiske voksesteder gennemgås, og der fortælles om deres plads i successionen på disse. Vi får at vide om truslerne mod disse laver, som bl.a. omfatter klimaændringer og overmål af kvælstof. Lavernes stofskifteprodukter er vigtige og giver anledning til farverne på både de sterile partier og frugtlegemerne. Metoderne til bestemmelse gennemgås. Spottests med nogle få simple kemikalier og UV-lys spiller en vigtig rolle, og det kan alle udføre. Sværere tilfælde kræver mere indviklede metoder. Der sluttes med lidt om brugen af laverne. Foder for rensdyr i arktiske egne, dekoration af bl.a. gravsteder og altså lidt gastronomi.

Teksten er skrevet i et ligefremt og let læseligt sprog og ledsaget af fotos. Læs hele anmeldelsen af Ole B. Lyshede på FugleogNatur her. Ulrik Søchting, 2017. LAV I KLIT OG HEDE.