Forskere: Rewilding ville være med til at holde temperaturen under 1,5 grader

Vi har lige nu kurs mod en global opvarmning, der indenfor nær fremtid kan overstige 1,5 grader og på længere sigt også 2 grader. Derfor er der behov for drastiske drivhusgasreduktioner.

Én måde, hvorpå vi kan bremse temperaturstigningerne, som ellers ikke får særlig meget opmærksomhed, skal findes hos verdens store dyr. Det mener en gruppe forskere fra otte forskellige lande, der netop har udgivet et nyt studie om emnet i tidsskriftet Nature Climate Change.

»Vi har desperat brug for, at naturen redder os. Selv hvis vi stoppede med at udlede CO2 i dag, ville vi stadig være nødt til at trække 500 milliarder tons CO2 ud af atmosfæren og ophobe det i økosystemer på land og i havet fra nu og frem mod år 2100,« siger Oswald Schmitz, der er professor ved Yale School of Environment og hovedforfatter på studiet, til Videnskab.dk.

Og det er netop her vilde dyr kommer ind i billedet. For ifølge forskerne bag studiet kan vi ophobe endnu større mængder kulstof (CO2) i planter, træer og under jorden ved hjælp af verdens store dyr.

»De store dyr kan hjælpe med at fremme variationen i den vegetation, hvor der kan ophobes CO2. De bidrager for eksempel med at transportere tunge frø rundt, som resulterer i træer, hvori der kan ophobes store mængder kulstof,« siger Jens-Christian Svenning, der er medforfatter på studiet og professor ved institut for biologi på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.