Flagermus kan bremse vindmøller

Kilde Berlinske

Eksperter skal nu undersøge, om de kommende testmøller i Østerild tager livet af for mange flagermus.En flagermus er hverken fugl eller fisk, men den kan ende sit liv som plukfisk, hvis den i jagten på insekter bliver bremset af en møllevinge, der drøner rundt med 100 kilometer i timen i den danske sommernat.

Og risikoen fra vindmøller mod det fredede dyr anses nu for at være så betydelig, at det kan komme på tale at slukke for dem om natten hele sensommeren. I et notat, som flagermuseksperten Hans Baagøe har skrevet til Naturstyrelsen, skriver han, at den eneste sikre metode til at undgå drab på flagermus i flagermusrige områder er at slukke vindmøllerne ved middelvind (fem-seks meter i sekundet) om natten fra 15. juli til 15. oktober.

Mens Danmark foreløbig står næsten uden viden om, hvilken trussel landets vindmøller udgør for den fredede flagermus, har amerikanske, tyske og svenske undersøgelser dokumenteret betydelige problemer. Den svenske professor emeritus Ingemar Ahlén har været i marken og fundet døde flagermus ved en fjerdedel af de 200 vindkraftværker, han undersøgte. Og ifølge den svenske professor er der fundet døde flagermus af 23 arter under vindkraftværker i Europa.

Læs resten her:Ingen danske undersøgelser