De store dyrs funktion i naturen
Det er oppe i tiden at tale om, at der skal flere store dyr ud i naturen – billederne viser lidt om dyrenes funktion.
Hestene her tilskudsfodres ikke, og de har derfor tilpasset sig det fødegrundlag, området stiller til rådighed. De vælger helt selv, hvad de har brug for med et fødevalg, der spænder meget vidt over året. Om sommeren er det de våde lavvandede områder og de tørreste og mest næringsfattige, de foretrækker. Over vinteren og de tidlige forårsmåneder, hvor føden er knap, er det grovere føde som buske og træer og eksempelvis lyse-siv, der må holde for. På andre arealer har hestene vist sig at sætte stor pris på rødgran i vintermånederne, selv uden at være presset. Om foråret står hestene slanke og i god form efter, at de har måtte arbejde hårdere for føden vinteren over, hvorimod de er i meget god stand sidst på sommeren og efteråret, som det også ses på billederne.
Bemærk også forskellen i vegetationshøjden – nogle steder hårdt nedbidt til glæde for varmekrævende arter og andre steder længere med en rig blomstring tilfølge. Det skaber en stor variation i det økologisk rum med et optimalt grundlag for en meget høj artsrigdom. Arealet her var dyrket mark for ca. 20 år siden. I dag rummer arealet hele 5 arter af køllesværmere og og en masse andet godt.
Hele nøglen til succes er, at dyrene ikke spiser mere om sommeren end, at der er nok til dem vinteren over. Et pejlemærke for antallet af dyr af islænderstørrelsen er ca. et pr. 3 – 5 ha. Antallet svinger fra areal til areal, og hellere starte ud med for få dyr end for mange. Det skal dog også bemærkes, at en supplerende mekanisk eller manuel rydning af træopvækst kan være nødvendig, og dette skyldes primært, at naturen er udsat for en alt for høj næringsbelastning fra historisk drift, tab fra omkringliggende markdrift samt atmosfærisk nedfald. I et naturligt økosystem ville den unaturlige næringsbelastning ikke være der, og antallet af store planteædere som fx. elge ville også bidrag til at holde træer og buske nede.