Lad Yggdrasil blive i skoven

Vi vil gerne slå et slag for asketræet, også kaldet Yggdrasil i den nordiske mytologi – livets træ.

Hvis det ikke fældes, kan det nå enorme dimensioner med grene, der når helt op i himlen.

Desværre findes der stort set ingen gamle asketræer som dette tilbage i Danmark. Asketræet er det, man kalder et lysåbent træ, der lader en del lys slippe gennem kronedækket. Askeskove rummer derfor en meget høj artsrigdom og er et af vores mest værdifulde skovtræer.

I den nordiske mytologi var det Ragnarok, der fældede træet. I dag er det motorsaven, der hindrer, at træet når dets sagnomspundne dimensioner.

Lad Yggdrasil blive i skoven!

livets_trae_72

I nordisk mytologi er verdenstræet Yggdrasil (også kendt so, livets træ) Odins tilknytning til træet fremgår af navnet. “Yggdrasil” betyder “Yggs hest”, og Ygg (= den skrækkelige) er et af Odins mange tilnavne. Når verdenstræet kaldes “Odins hest”, ligesom galgen kaldes “hængt mands hest”, henviser det til Odins selvofring, da han hængte sig for at vinde visdom.

Træets krone, der altid er grøn, går helt op til himlen, og dets tre rødder ender i tre forskellige verdener. En af rødderne går til Asgård, gudernes hjem; den anden til Jotunheimen, hvor jætterne bor; og den tredje går til det underjordiske Hel. Under hver rod springer en kilde frem. Under jætternes er det Mimers brønd med visdommens vand; under Asgård er det Urds brønd, hvor guderne samles til ting og afsiger dom. Urd selv er den norne, der kender verdens og menneskernes skæbne. Fra Urds brønd henter nornerne hver dag vand til træet, og den dug, der falder fra dets blade, holder Jorden grøn. Nederst under træet ligger helvedesbrønden Hvergelmer, hvor dragen eller slangen Nidhug gnaver på træets rod.

I Yggdrasils krone lever fire hjorte, Dain, Dvalin, Dunør og Duratro, der æder træets blade. I toppen sidder ørnen Ræsvælg (= ligsluger), der i virkeligheden er en jætte i ørneskikkelse, som med vingeslagene forårsager vind og storm; og på dens næb sidder høgen Vedfolner (= vejrfalmet, bleget af vejr og vind) og skuer ud over verden. Vedfolner er det væsen, der er højest placeret i verden. Et lille egern, Ratatosk (= gnavertand), piler op og ned ad stammen og bringer nyt fra rødderne til toppen. Ved træets fod ligger seks store og mange mindre slanger.

Under Ragnarok bliver træet revet op med rode og brændt som følge af de store skovbrande, som hærger på det tidspunkt. Kilde: Wikipedia