Der er penge i at passe på naturen

Kilde Ritzau, foto Peder Størup.

Tordenskyer_3Alle er afhængige af naturen, og derfor koster det dyrt at nedbryde økosystemet. Det kan betale sig, at tage hensyn til naturen, slår en ny rapport bestilt af EU-Kommissionen fast. Et velfungerende økosystem er faktisk afgørende for den økonomiske udvikling.

Rapporten viser, at der kan være mange penge at spare ved at investere i naturbeskyttelse. Naturen sikrer nemlig fri adgang til blandt andet rent vand og naturlig klimaregulering, og det er ofte billigere at sikre økosystemet, end at skulle investere i teknologiske løsninger.

Rapporten slår fast, at udgifterne til naturbeskyttelsesprogrammer ofte bliver tjent ind igen, endda med et højere udbytte.

– Vi må lære at værdsætte naturen for at kunne beskytte den mere effektivt. Alt for ofte betragtes naturen som værende af lille eller ingen økonomisk relevans. Men sandheden er, at den opretholder og underbygger vores økonomi og samfund, siger Stavros Dimas, EU’s miljøkommissær.

Men det er ikke nemt at overbevise de virksomheder, der medvirker til at nedbryde økosystemet om, at det kan betale sig at lade være. Det skyldes, at de naturlige goder er gratis, mener Pavan Sukhdev, der har ledet forskningen bag rapporten.

– Man kan ikke se den økonomiske betydning af økosystemer og biodiversitet. Det er en af hovedårsagerne til den alarmerende udvikling til trods for deres vigtige økonomiske samfundsværdi, siger Pavan Sukhdev.

Rapporten opfordrer derfor til, at der på politisk plan arbejdes intensivt for at sikre en bedre forståelse for vigtigheden af økosystemet og biodiversitet. Det skal også sikre, at klimaforandringerne begrænses.

Find rapporten her: The Economics of Ecosystems and Biodiversity