Gylleudslippene skal stoppes nu!!!

Skrevet af Peder Størup

Der må og skal sættes en stopper for de store gylleudslip vi de seneste dage har oplevet. 600 kubikmeter løb ud i Outrup bæk ved Varde, 1000 kubikmeter løb ud da gylletank kollapsede ved Haderslev og sidst blev et dambrug ramt. Landbrugets reaktion på gylleudslippen er næsten uforståelig.  Til Jyske Vestkysten udtaler Claus Christensen, formand for Sydvestjysk Landboforening om udgiften til etablering af opsamlingsvolde og nye gylletanke, at – Det er helt til Klodshans. Og det er da noget af en udgift, siger en hovedrystende Claus Christensen og Det kan godt se ud til, at der er gået mere politik i det end sund fornuft, siger Claus Christensen. Men er der mere sund fornuft i, at det er samfundet og naturen som skal betale prisen for de mange udslip som landbruget er skyld i?

gylle_frossenjord2

Uskikken med at udsprede gylle på frossen jord, lang tid før planterne begynder at vokse og kan optage næring må også stoppe. Rissikoen for forurening af natur og vandmiljø er meget stor, da gyllen meget let løber af  den frosne jord, og ender i åerne. Ligesledes er ammoniak fordampningen lange større, så alt taler for at dette bør stoppes. Billedet viser en udspredning af gylle den 17 februar på dybfrossen jord ved Silkeborg. I de samme dage modtog naturbeskyttelse.dk flere henvendelser om gylleudspredning ved Århus. Regerineg bør sætte en stoppe for denne unødvendige belastning af naturen.